A szülés utáni has

BeautyMommy Original szülés utáni haspánt - bézs

Mi lesz szülés után a hasunkkal?

 

Hogyan fog kinézni? Egyáltalán hogyan fog visszahúzódni? És a bőrünk? Mi lesz a bőrünkkel? Feszes lesz valaha?

Egyik kérdés vonzza a másikat! A szülés utáni regenerációt addig, amíg át nem élted, nem tudod elképzelni, ezt nehéz előre körülírni….én most megpróbálnám 🙂

2 fő területet érint a félelmünk, az egyik a has, a másik (természetes úton történő szülésnél) a gát. A gát gyógyulásáról, esetleges sérüléséről, annak regenerálódásáról egy külön blogbejegyzést fogok készíteni, a mostaniban a kiemelt kérdéskör a HAS.

 

Beszéljenek a számok:

A szülés utáni has mérete általában körülbelül akkora, amekkora a várandósságod 6.-7. hónapjában volt. Ez persze eltérhet lefelé és felfelé is valamennyit. Például függ attól, hogy milyen állapotú volt a hasizmod a babavárás előtt, minél erősebb volt, annál jobban tart, nehezebben nyúlik. Attól is függ, hogy hányadik babádat várod, mert a másodiknál, harmadiknál tapasztalni fogod, hogy egyrészt a hasfalad állapota már lazább (hacsak nem edzetted vissza a kiinduló állapotra) és ezért már maga a várandósság is hamarabb fog látszani, hamarabb észrevehető, szülés után pedig nehezebben húzódik vissza, hosszabb ideig tart maga a folyamat. Ha eleve pici túlsúllyal kezded a gyermekvárást, akkor főként nagyon kell vigyáznod, figyelned, hogy ne maradjon „kötényhasad”.

 

Hogyan működik a szülés utáni haspánt:

Nos, túl vagy a szülésen, az maga a csoda! Nem szeretnék mélységében belemenni, de bármilyen úton-módon szülsz, a születés utáni pillanat az maga a Mennyország, elmondhatatlan 🙂

Mindenkinél más és más a folyamat, de azért 3-6 órán belül már körülbelül érzékeled a tested változásait, és körülrajzolódik, hogy mire is lehet itt számítani kérem szépen!

Az első benyomás a pocakod lesz, itt már láthatod mekkora is maradt. Ami elsőre nagyon furcsa lesz, az az állaga, hiszen nincs már benn a babád, ezért nem feszül, hanem kissé lötyögős, a bőröd kissé összeesett. De nincs vész, mert addigra már tudni fogod, hogy hogyan segíthetsz ezen J és remélhetőleg vitted magaddal a szülés utáni haspántodat a kórházba 🙂

A szülés utáni haspánt egy rugalmas, széles pánt, melyet a hasadon körbe kell elhelyezned és összetépőzáraznod, hogy megfelelően tartsa azt, segítse a visszahúzódását, a regenerációt és komfortosabbá tegye a mindennapjaidat!

Azt tudnod kell, hogy a pocakodat a megnövekedett méhed tolja előre, ugyanis arra talál helyet, tehát automatikusan előre esik, előre bukik. Ennek ad ellentartást a haspánt. Én szándékosan nem nevezem hasszorítónak, bár sokan hívják így, de a haspántnak nem kell szorítania, nem kell szorosnak lennie, csak ellentartást kell adnia a pocakodnak, hogy ne bukjon előre, ne lógjon. Ez arra fogja ösztönözni a méhedet, hogy visszahúzódjon a helyére, tehát hátra és lefelé, így már nem fogja előre tolni a hasadat. Ez a visszahúzódás együtt jár azzal, hogy a hasad is visszahúzódik, igyekszik felvenni a régi, kezdő alakját J és nem utolsósorban a bőröd sem nyúlik tovább, hanem elkezd „visszazsugorodni”, ha ez helyes szó rá J de érezhetően más lesz, ezt Te is ki fogod tapasztalni, hogy a haspánt hordása után más lesz a tapintása, ha nem hordod, akkor ugyanolyan „nyúlott” állagú. Nem olyan könnyű ezt körülírni, remélem értitek, és el tudjátok képzelni!

szülés utáni has

 

Striák:

A bőröd rugalmasságára a várandósságod alatt extrán figyelj, ez típus függő is, de sokat tehetsz érte, ha nap, mint nap ápolod valamilyen speckó krémmel, balzsammal, olajjal. Nálunk is találsz ilyeneket, amit speciálisan erre lettek kifejlesztve!

Ha ügyes voltál, vigyáztál rá, és nem repedt meg a bőröd várandósság alatt, akkor egyrészt juhéééé, másrészt azért légy óvatos, mert többször hallottam már olyan esetről, hogy szülés után a lógó has miatt keletkeztek striák, szóval többek között ezért is ajánlott a haspánt, mert az megakadályozza a bőr további lógását és nyúlását és esetlegesen kivédi a szülés utáni striák kialakulását!

 

Időszak:

A gyermekágyas időszak a szülés utáni 6 hét. Ez nagyon jól van meghatározva, mert ennyi idő kell a test regenerálódására. A szülés utáni haspántot is ebben az időszakban ajánlott hordani, kb. 4-6 hétig. Napközben, ha talpon vagy, sétálsz, ülsz, szoptatsz, házimunkát végzel, tehát ha függőleges helyzetben vagy, hogy megakadályozzuk a has lógását.

 

Természetes szülés vs. Császármetszés:

Mi a különbség a két szülés között a hasunk, és annak visszahúzódása szempontjából. Javarészt semmi. A regenerációs folyamat ugyanaz. A császáros anyukák felépülése, mozgása nehézkesebb ( persze ellenpélda mindig van), de itt csak általánosságban írom, és az általatok kapott információk alapján. Pro kontra mindkét oldalon van. A császáros anyák a vágás, a heg gyógyulásával küzdenek, a természetesen szülő anyák a gát gyógyulásával. De a pocak visszahúzódása, és annak a segítése ugyanazzal a módszerrel tehető, szülés utáni haspánttal.

A császáros anyák beszámolója szerint a haspánt nagyban segítette őket az első felülésnél, sétánál, enyhébb volt a fájdalom, a haspánt összetartotta őket, így könnyebb volt benne mozogni. Ilyenkor csak arra kell vigyázni, hogy a haspánt ne érjen a vágáshoz, de ez eleve adott, mert maga a vágás mélyebben van, mint a rajtad lévő haspánt széle. Ezért is ajánljuk többek között, hogy már a kórházba vidd magaddal!

 

Szétnyílt hasizom, szülés utáni torna:

Ha nagyon szétnyíltak a hasizmaid, ha a gyermekágyas időszakban sem tudtál regenerálódni, akkor a 6.hét lejárta után érdemes elkezdened speciális szülés utáni hasizomerősítő tornát. Ezekre keress rá neten, hogy pontosan milyen gyakorlatokat kell végezned, mert nagyon nem mindegy, szóval csak okosan, tudatosan és így visszakapod a tested, vagy ha rákapsz a torna ízére, akkor még jobb is lehet, mint előtte. Érdemes ezt elkezdeni időben, pici gyerekkel könnyebb otthoni gyakorlatokat végezni (szerintem) 🙂

 

Haspánt típusok, méretek:

Sokan kérdezitek melyiket ajánlom! Igazából mindegyiknek más az előnye, de egy dologban teljesen megegyeznek, a funkcióban. Tehát mindhárom típus segíteni fog a has mielőbbi visszahúzódásában és a szülés utáni komfortérzet javításában!

Egy dologra kell figyelnetek, a helyes méretválasztásra! Figyelmesen olvasd el a méretajánlót! Az tény, hogy az Original típusból a legkönnyebb méretet választani, mert az a legrugalmasabb, de ha más típus szimpatikus neked, akkor aszerint válassz, ami az adott terméknél ajánlott méretezés. A 6.-7. hónapban a pocakkörfogatodtól annyi centiméterrel kisebbet válassz, amennyi az adott haspánt rugalmassága (amennyit nyúlik).  Ha 2 méret között vagy, akkor segíthet a várandósság előtti ruhaméreted a döntésben.

 

Példák:

Ha a 30.hét környékén a pocakod 95 cm, akkor az Original típusból az S méretet válaszd, mert az 80cm, és 20 cm-t nyúlik.

A bambuszból az M méretet válaszd, mert az 90cm, és 5 cm-t nyúlik.

A Max-ból az M méretet válaszd, mert az 85 cm, és 15 cm-t nyúlik.

 

Ha a 30.hét környékén a pocakod 105 cm, akkor az Original típusból az M méretet válaszd, mert az 90cm, és 20 cm-t nyúlik.

A bambuszból az L méretet válaszd, mert az 100cm, és 5 cm-t nyúlik.

A Max-ból az L méretet válaszd, mert az 95 cm, és 15 cm-t nyúlik.

Szülés utáni haspánt - színválaszték

 

Ha nem tudsz dönteni, akkor írj nekünk bátran, és segítünk a méretválasztásban!

 

Szumma szummárum, haspántjainkkal segíthetsz a szülés utáni hasad visszahúzódásában, és a komfortérzeted javításában, de a lényeg, hogy jól érezd magad a bőrödben és élvezd az életet a kisbabáddal 🙂

 

 

Üdv.:

Csinianya/Tünde

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük