A BABAVÁRÁS LEGSZEBB IDŐSZAKA FOTÓKBA ÖNTVE

babavárás fotózás

Amikor eldöntitek, vagy kiderül, hogy babát vártok, hirtelen sok tenni- és bevásárolni való fogja kitöltetni a napjaitokat és mindemellett szeretnétek egy sorozatot is erről a gyönyörű időszakról, még a baba érkezése előtt.

Tudom, hogy a babavárás magas költségekkel jár(hat), ezért nem utolsó szempont az sem, hogy a büdzséből mennyit szántok erre a projektre. Egy átgondolatlan választás viszont egy hosszú időre rossz emléket fog hagyni az életetekben. Ennek elkerülésében szeretnék a segítségetekre lenni.

babavárás kismama fotózás

Mikor érdemes pocakot fotózni?

Tulajdonképpen bármikor 🙂 A terhesség teljes időszakáról is lehet felvételeket készíttetni, megörökítve a pocak folyamatos növekedését. Azonban a legtöbben egyszeri alkalomban gondolkodnak, amely alkalom a 8. hónap környékén a legideálisabb. Ekkor a pocak már elég nagy ahhoz, hogy jól látható legyen, a kismama pedig még nem küzd a szülés előtti nehézségekkel. Az arca kisimult, szeme csillog a boldogságtól 🙂

kismamafotózás3

Mivel készülj a pocakfotózásra?

Számomra minden megbízás arról szól, hogy visszaadhassam a partnereim személyiségét, egyéniségét a felvételeken. A hangsúlyt a kismamára és megszületendő gyermeke közötti szoros kapcsolatra helyezem illetve, az anya és apa közötti érzésekre és Csinianyára koncentrálok. Ezt sokkal többre tartom, mint a kellékek, kiegészítők sokaságát. Nagykorú gyermekem édesanyjaként ma már sokkal többet számítanak az egymás iránti érzéseink, mint a külsőségek anno.

Természetesen néhány személyes emléktárgy, az első rugdalózó, vagy a kiscipő, egy neki szánt kabala mindig jól jön. Fontosnak tartom a nyugalmad, komfortérzeted, biztonságod, testi épséged megőrzését is, ami kihat Pocakbérlőre is.

kismamafotózás4

Miért nehéz a fotósválasztás?

Manapság már rengeteg lehetőség közül választhatsz, sokféle képstílussal, több-kevesebb átadott fotóval, alacsony vagy magas díjazással. E túlkínálat miatt elég nehéz kiigazodni és dönteni, pedig életed egy olyan szakaszának megörökítéséről van szó, ami megismétlődhet, de a legelső terhesség időszakát semmi és senki nem tudja újra visszaadni, azt csak egyszeri alkalommal élheted meg és csak egy szép sorozattal tudod megőrizni az utókor számára. (Akárcsak az esküvődet).

Fotósként sajnos gyakran azzal a kellemetlen ténnyel találkozom, hogy a többség – elnézést a kifejezésért – kilóra venne fényképeket. A döntést racionálisan, kizárólag ár és darabszám alapján hozzák meg, ami szerintem a lehető legrosszabb. Ha már időt és pénzt szánsz rá, akkor olyan fotográfust válassz, akinek a képeibe szerelmes lettél, mert ennek értékét igazán csak néhány év elteltével fogod majd fel.

kismamafotózás5

Mi alapján válaszd ki a fotóst?

A keresőmotorok több száz, vagy akár több ezer találatot is kiadhatnak. És valljuk be őszintén, az ilyen túlkínálat miatt a kedvünk is alábbhagy. A legjobb, ha első körben körülbelül 15 olyan fotóst választasz, akinek a munkája magával ragad valamiért. Ezt tovább szelektálva már csak attól az 5-6 fotóstól kérj be ajánlatot, akiknek a stílusa is igazán nagyon tetszik. Ezek után ráérsz majd mérlegelni, hogy ki az akinek munkája számodra ár-érték alapján a legjobb.

Az sem feltétlenül jó döntés, ha ajánlás útján kerestek meg egyvalakit. Számomra fontos, hogy a modelljeimmel is meglegyen a személyes varázs, az összhang, ami már az első levélváltás alkalmával sejteti a folytatást, vagy a továbbiak ellehetetlenülését. Egyáltalán nem biztos, hogy Te ugyanúgy jól kijössz majd azzal a fotóssal, aki a barátnőd, rokonod esküvőjét is fotózta.

Hasonlóképp ahhoz, ahogy életed szerelmét választottad – nyilván az érzéseid alapján-, és amit magad sem tudsz megmagyarázni, ugyanúgy a fontos események megörökítésére is olyan szakembert bízz meg, akivel jól megértitek egymást már a levelezések során, és beleszerettél a képeibe is.

kismamafotózás6

Mi az ami gyanúra adhat okot?

A legrosszabb, ha valaki túl sok fotót ígér nagyon alacsony díjazással. Ekkor szinte egész biztos, hogy kezdővel, lelkes amatőrrel, egy laikussal van dolgod. Hasonló a helyzet, ha valaki kicsivel magasabb díjazással vállal munkát, és az elkészült képeknek csak kicsiny töredékét retusálja. Elárulom: ilyenből milliónyit fogsz találni.

Szintén gyanús, ha a portfóliójában vegyesen szerepelnek nagyon jó, kevésbé jó és rossz fotók egyaránt. A jobb képek valószínű nem önálló szellemi termékek, vagy az illető még bizonytalan a szakmáját illetően.

Sajnos ma már sokan tartják magukat profinak is, pedig az állítás nem mindig fedi a valóságot.

kismamafotózás6

Miből állapíthatod meg, hogy gyakorlott, tapasztalt, profi fotóst találtál?

Úgy vélem, ha elég weboldalt végig néztél már, magad is látni fogod kép és kép között a különbséget.

A legjellemzőbbeket pontokba szedtem:

– van weboldala (nemcsak közösségi oldalon),

– a weboldalon fényképes bemutatkozás szerepel,

– ha rákeresel a nevére, több helyen találsz róla cikkeket, írásokat, híreket,

– számlaképes,

– hiteles referenciával rendelkezik,

– jó néhány évnyi tapasztalattal rendelkezik,

– portfóliója egységes stílusú képekből áll (ami nem egyenlő azzal, ha a modelljei más-más környezetben eltérő ruhákban láthatók, közel azonos pózokban),

– képeinek egyedisége felismerhető,

– változatos portfóliót készít,

– otthonosan mozog stúdióban és kültéren egyaránt,

– egy idegen számára is érezhető a képen szereplő személy egyénisége, felszabadultsága,

– az árajánlatban pontosan feltünteti, hogy mit fogsz kapni a pénzedért,

– nagy valószínűséggel foglalót kér előzetesen,

– általában kevesebb darabszámú képet ad át, de mindegyiket kidolgozva, retusálva,

– gyors és pontos határidővel dolgozik, vagyis nem kell hosszú heteket várnod a képekre,

– általában 1, másfél óra alatt elkészíti a képeket (az időtartamot a helyszín befolyásolhatja), nincs szüksége hosszú órákon keresztül terhelni a kismamát,

– a helyszín kiválasztásában vannak elképzelései, ajánlatai, vagy éppenséggel ellenérvei,

– határozott és karakán, kreatív, találékony, jó helyzetfelismerő és problémamegoldó,

– jól tud alkalmazkodni az egyes embertípusokhoz, ezáltal bárkiből kihozza a maximumot.

 

Mi szerepeljen az ajánlatkérésben? Néhány támpont:

– a fotózás várható időpontja (melyik hónapban vagy hány hónapos a terhességed?),

– a fotózás helyszíne (melyik városban, stúdióban vagy kültéren?),

– konkrét elképzeléseid (ha van) pl. a helyszínt, az öltözéket, a résztvevők személyét illetően.

 

Remélem a segítségedre tudtam lenni! Jó egészséget és sok örömteli pillanatot kívánok!

Szeretettel várlak pocak-, baba-, családi- és esküvőfotózásra is.

kismamafotózás7

Velem igazi Csinianya lehetsz! 🙂  Dönts okosan! Ez nem a K&H!  🙂

Portfólió: http://www.szalaymona.hu/szalay-mona-portfolio/

Facebook: https://www.facebook.com/SzalayMonaPhotosFromHeart/

Instagram: https://www.instagram.com/szalaymona/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük